Een brandmanchet, waar is het precies goed voor?

Om een pand brandveilig te maken kan er van alles aan te pas komen. Brandwerende roosters, brandveilige deuren, brandblussers, rookmelders en noem maar op. Ook brandmanchetten zijn brandwerende producten die veel in panden worden geplaatst, maar waar zijn deze producten precies goed voor? FSS International legt het in dit artikel uit. 

Wat is een brandmanchet?

Een brandmanchet is een metalen huls die rondom buizen en leidingen worden geplaatst. Deze worden geplaatst in de doorloop van een brandwerende scheidingswand. Wanneer er brand zou uitbreken in een pand of woning, dan kan de rook of het vuur door de brandmanchet niet overslaan via de kunststof leidingen. De brandwerendheid van een brandmanchet is 4 uur. Dit is bepaald aan de hand van een brandproef. 

Soorten brandmanchetten

Er is onderscheid te maken tussen twee soorten brandmanchetten. Dit zijn de opbouw- en de inbouwmanchetten. De opbouwmanchetten worden meestal geplaatst bij bestaande panden. Wanneer deze geplaatst zijn, zijn de manchetten nog zichtbaar aan de buitenkant van de muur. Dit is bij inbouwmanchetten niet het geval. Bij de bouw van een nieuwe woning, kunnen deze soorten manchetten aan de binnenkant van de muur worden verwerkt, zodat ze niet meer zichtbaar zijn. 

Het belang van brandmanchetten

Wanneer in een pand of een woning een brand uitbreekt, dan is het belangrijk dat het vuur zoveel mogelijk tegengehouden of gestopt wordt. Bij brand lopen buizen en leidingen groot gevaar. Deze kunnen smelten, waardoor de vuur makkelijk kan overslaan naar andere ruimtes. Op deze manier kan brand zich snel verspreiden en enorm veel schade aanrichten. Met behulp van brandmanchetten kan het overslaan van brand tot een bepaald punt worden tegengehouden. Dit levert tijdwinst op en dat kan net voldoende zijn om het vuur onder controle te krijgen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *