Alles wat je wilt weten over letselschade!

  • door

Heb je een ongeluk gehad tijdens het autorijden of toen je op de fiets op weg naar huis was? Ben je misschien lelijk gevallen door toedoen van iemand anders of ben je gebeten door een hond? Of heb je misschien te maken gekregen met een bedrijfsongeval of is er tijdens een medische ingreep een fout gemaakt? Dan heb jij te maken met letselschade. Benieuwd wat dat precies inhoud? Dat lees je in dit blog.

Wat is letselschade?

Wanneer is letselschade heeft plaatst gevonden heb jij (of de tegenpartij) schade opgelopen aan lichaam of geest. Lichamelijke schade wordt hierbij ook wel materiële schade genoemd en geestelijke schade wordt hierbij ook wel immateriële schade genoemd. Voorbeelden van materiële schade zijn bijvoorbeeld een breuk, een wond, een kneuzing. Voorbeelden van immateriële schade zijn angst doordat je bijvoorbeeld niet meer over straat durft nadat je door een hond bent gebeten of niet meer goed kunnen functioneren nadat er een dingen plaats hebben gevonden op het werk. Letselschade omvat heel veel en het is daarom altijd lastig om te bepalen wat hier nu wel onder valt en wat niet. Gelukkig kan een letsel advocaat je hierin bijstaan. Het is daarom ook altijd raadzaam om een advocaat onder de arm te nemen als de partijen er samen niet uitkomen.

Wie is aansprakelijk?

Partijen inderdaad! Bij letselschade is er meestal een andere partij bij aanwezig geweest, de aansprakelijke. De aansprakelijk heeft de schade direct of indirect veroorzaakt en kan aansprakelijk worden gesteld. Wanneer er bijvoorbeeld een auto door rood rijdt en daardoor in botsing komt met een andere auto is de bestuurder die door rood reedt aansprakelijk. Hij heeft dit ongeval direct veroorzaakt. Het kan ook zijn dat de partij niet aanwezig was tijdens het ongeval maar wel aansprakelijk gesteld kan worden zoals bij een bedrijfsongeval. De werkgever is namelijk altijd aansprakelijk als er een ongeval plaatsvindt binnen een bedrijf en alles is officieel geregeld, ook al kan de werkgever er misschien wel helemaal niks aan doen zoals bij nalatigheid van een machine. Ook hier kan een advocaat helpen met uitzoeken wie de aansprakelijk is bij jouw zaak.

Welke soorten vergoedingen zijn er?

Ben jij niet aansprakelijk maar de tegenpartij wel? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. De meest voorkomende vergoedingen zijn een vergoeding voor medische kosten, verlies van inkomen, benodigde hulp in de huishouding, reiskosten en kapotte eigendommen zoals kleding of vervoermiddel. Door de opgelopen schade heb jij deze kosten gemaakt en deze moeten door de tegenpartij aan jouw worden terug betaald. Uiteraard zal dit niet meteen gebeuren maar na een officiële overeenkomst tussen beide partijen nadat de balans is opgemaakt.