Sfeer in en buitenshuis

  • door

Sfeer is een heel belangrijk iets in zowel de interieur binnenshuis als de inrichting en stijl van je tuin, terras of balkon. Het gevoel wat een ruimte je geeft, of je er tot rust kan komen, of je er jezelf kan zijn, of je er juist nader tot elkaar kan komen: dat wordt allemaal bepaald door een soort magisch evenwicht tussen bepaalde kleine elementen. Dat is voor iedereen verschillend: de een voelt zich het fijnst in een ruimte met zo min mogelijk poespas, tegels op de vloer en weinig kleur, de ander komt alleen tot rust met lekekr veel frutsels, foto's aan de muur en allerlei kleuren en patronen. Datzelfde geldt voor een terras met moderne meubels of een wilde tuin vol planten en bloemen. Maar er zijn tóch een aantal elementen die elk interieur goed doen, wat de stijl daarvan ook is. Sfeer wordt namelijk ook bepaald door of er samenhang is tussen verschillende ruimtes, of er rekening is gehouden met comfort en niet alleen met uiterlijk, of erin wordt geleefd. Maar hoe creeër je dat in een ruimte waar het nog niet aanwezig is?

Licht

Licht is een van de belangrijkste elementen als het op sfeer aankomt, zowel binnen als buiten. Het maakt ontzettend veel verschil hoe een ruimte oogt als er kaarsjes in staan of dat er alleen een TL-buis boven hangt. De plaatsing van je ramen spelen hier natuurlijk in mee, en of deze op het noorden, oosten, zuiden of westen staan; op verschillende momenten van de dag en in verschillende seizoenen zal de verlichting van een ruimte altijd anders zijn. Maar een groot deel van het jaar heb je voor een groot deel van de dag ook kunstmatige verlichting nodig, en daar heb je weer wél invloed op. Te hard en te koud licht is dan nooit een goed idee. Laag, schemerig, en het liefst wat warmer licht geeft het meeste karakter aan een ruimte; led lampen zijn hiervoor dus een goede keus. En het goede nieuws is: bes led verkoopt led buitenverlichting, bovenop de binnen led spots. Je kunt dus ook in je tuin zorgen dat op donkere dagen de boel mooi en sfeervol wordt verlicht.

Uitstraling

Wat naast de verlichting ook een grote rol speelt in de sfeer van een ruimte, is de algehele uitstraling. Dat kan liggen in de samenhang van de stijl bijvoorbeeld, maar ook of het er levendig uitziet. Vaak kan een kussentje of dekentje op de bank leggen al veel toevoegen; een kleedje op een leeg stuk vloer, een extra plankje of schilderijtje aan de muur.